
Dear Ms Grant 

Thank you for your letter of 23 r d August with respect to the Guide to Fire Safety in 
Purpose-Built Blocks of Flats. 

We have given careful consideration to the points you have made, including seeking 
clarification from the original drafting team as well as the project group responsible 
for managing the development and publication of the guide. We hope that the 
following response will provide you with the explanation behind the 
recommendations given in the guide and reassure you that the particular needs of 
disabled and vulnerable people have been taken into account. 

The process involved in producing the guide involved extensive public consultation, 
which was widely publicised. In addition, we held several roadshows to canvas 
views on what should be included in the guide and on some of the proposed content. 

While we did not receive your comments at this stage, there was considerable 
feedback on the issue of the safety of disabled and vulnerable people living in flats 
within a purpose-built block and the extent to which the guide should and can 
address this. This was one of a small number of contentious issues that was 
specifically highlighted to the wider reference group, who comprised the 
stakeholders listed on page 9 of the guide. I mention this to emphasise to you that 
this issue was given particular attention and that we therefore very much recognise 
the concems you have expressed. 

We would agree with your view that the FSO applies to purpose built blocks of flats 
and that there is an obligation on the Responsible Person to carry out a fire risk 
assessment. Indeed, one of the main purposes of the guide is to explain in detail the 
application of the FSO to purpose built blocks of flats and to guide readers on the 
process of carrying out a fire risk assessment. You will find this in Parts 0 and D of 
the guide. However, as I am sure you are aware the FSO only applies to the 
common parts of blocks of flats and not the individual flats which are domestic 
premises. Therefore, the safety of residents in their own flats is clearly outside the 
scope ofthe FSO. 

We agree there is no exemption from the obligations of the FSO for disabled and 
vulnerable people. Indeed, throughout the document, there are extensive references 
to the particular needs of vulnerable and disabled people and the implications for 
managing blocks of flats where such people are resident. We make it very clear in 
Part B that the needs of disabled and vulnerable people must be taken into 
consideration and that fire safety should not be used per se as a reason for 
excluding such people from living in blocks of flats. We would refer you to 
paragraphs 16.11-16.13. 

We therefore fail to understand the implication you have drawn that the needs of 
disabled and vulnerable people have not been adequately addressed and that such 
people have not been treated equally. 

However, we will seek to address your primary concern which appears to be with the 
wording of paragraphs 79.9-79-11. These relate to preparing for emergencies in 
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purpose-built blocks of flats. They are contained in a section in which the situation in 
a 'general needs' block is contrasted with that of a sheltered housing block. 

By implication, we can only conclude that you consider that PEEPs should be 
prepared for residents of all 'general needs' blocks of flats and that staff should be 
on hand in all blocks in case there are residents who require assistance to escape. 
We presume you also think that information should be held in all blocks of flats e.g. 
in a premises information box, on all residents who are disabled or vulnerable in any 
way. You also appear to object to the idea that the fire and rescue service might 
need to rescue people in the event that residents cannot escape by themselves. 

The basic approach to the safety of disabled and vulnerable people in 'general 
needs' blocks of flats is the same as for all other people, namely that each flat is 
designed as a fire resisting compartment capable of containing a fire in a flat and 
allowing residents in other flats to 'stay put'. In this respect, purpose-built blocks of 
flats differ to all other buildings to which the FSO applies. This is explained in detail 
in Part B along with the rational as to why, for example, communal fire alarm 
systems are not provided in purpose-built 'general needs' blocks of flats. 

The current thinking on fire safety for the design of purpose built flats supports this 
'stay put' principle. Residents of flats other than the flat of origin of the fire, whether 
disabled or not, are safe to stay in their own flats until the arrival of the fire and 
rescue service. At this time, the decision on whether to evacuate any or all other flats 
is at the discretion of the fire and rescue service, dependent on the location and 
severity of the fire. This is accepted practice and only applies to purpose built blocks 
because of the unique nature of the design and construction of flats. The lack of a 
fire detection and alarm system, which is not required in purpose built blocks of flats, 
would prevent any meaningful evacuation of any residents prior to the arrival of the 
fire and rescue service. It can also be argued that the safest place for residents who 
are unaffected by the fire would be to remain in their own flat. This is particularly the 
case if the fire is in the common parts, albeit that this is very unlikely. 

A fire within a flat should, in the initial stages of the fire, stay within the confines of 
the flat, for anything up to a period of 60 minutes. This would allow the residents of 
that flat to exit into an area of temporary safety in the common parts and allow them 
to make their own way out of the building using the normal access and egress 
routes, including the stairs and lifts which would be unaffected by a fire in an 
individual flat. 

Accordingly, the appropriate procedures and the need for safety drills differ from 
other buildings because of the above. 

You will appreciate that, in the vast majority of blocks of flats, no-one is employed to 
be present to provide any form of assistance to residents in the normal use of the 
building, let alone in emergencies. We therefore can see little value in preparing 
PEEPs when no-one is available to implement them. 

We are sympathetic to the suggestion, which you and others have made, about 
holding information on vulnerable and disabled people that can be accessed by the 
fire and rescue service. While we are aware of organisations that have put this in 
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place, we do not consider it reasonable and practical to recommend that this is 
adopted by way of default in all blocks of flats. It would place a significant burden on 
those managing blocks of flats to continuously update the information. Indeed, we 
have emphasised that inaccurate information might be more harmful than no 
information. 

With regard to the role of the fire and rescue service in rescuing people from their flat 
in a blocks of flats, this is no different to the situation whereby vulnerable and 
disabled people living in other forms of housing such as houses and bungalows 
might need to rely on the fire and rescue service for rescue from their homes. We 
therefore cannot see that this implies we are suggesting that the Responsible Person 
is transferring their responsibility to the fire and rescue service. 

Rather than being outdated, these paragraphs simply reflect the very different 
circumstances in a block of flats to those in other buildings to which the FSO applies. 

While you refer to other guidance documents on this matter, there is no specific 
reference to the evacuation of disabled people from purpose built blocks of flats in 
any of the guides you mention. The LACoRS guide does not apply to blocks of flats 
constructed in accordance with guidance produced to support the Building 
Regulations 1991, the DCLG Sleeping risk guide provides no commentary on the 
evacuation strategy for purpose-built blocks and also accepts that a common fire 
alarm system is not required in flats built in accordance with guidance produced to 
support the Building Regulations. Current Building Regulations guidance also 
supports a 'stay put' policy without the need for a common fire detection and alarm 
system. These guides are generic in their comments and it is the very lack of specific 
advice relating to purpose-built blocks of flats that prompted the introduction of this 
sector led guide. 

I trust that the above is of assistance in explaining the background to the guide's 
advice and recommendations. 
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