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Subject: The removal of the self closing device on a flat entrance door 

Dear Janice 

From the e mails I have received and from the conversations with yourself and Abigail 
Acosta the issue in question is that some elderly tenants are finding it difficult to open 
their flat entrance doors when the flat entrance door is fitted with a self closing device. 
You have asked if a self closing device fitted to a flat entrance door located in a 
protected staircase or a protected corridor can be removed so as to aid the person 
opening the door. 

The answer to your question is that if a self closing device is fitted to a flat entrance 
door located in a protected staircase or a protected corridor then it should not be 
removed. The reason for this answer is that. 

Regulatory Reform (Fire Safety) Order 2005 (FSO) 
Under the Regulatory Reform (Fire Safety) Order 2005 (FSO), Part 4 OFFENCES AND 
APPEALS Article 32 (1 )(a) Offences, it states: 

lt is an offence for any responsible person or any other person mentioned in article 5(3) 
to-

( a) fail to comply with any requirement or prohibition imposed by articles 8 to 22 
and 38 (fire safety duties) where that failure places one or more relevant 
persons at risk of death or serious injury in case of fire; 

I believe that by removing the self closing device from a fire door this could place the 
other residents of the building at risk, because if a fire was to occur within the flat the 
entrance door would not close automatically so the smoke and flame could enter the 
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common parts of the building and would not be confined to the dwelling of origin. This is 
because there was a device fitted and you have now disabled or removed it. 
The FSO then goes on to state in Article 32 (3): 

(3) Any person guilty of an offence under paragraph (1)(a) to (d) and (2)(h) is liable­
(a) on summary conviction to a fine not exceeding the statutory maximum; or 
(b) on conviction on indictment, to a fine, or to imprisonment for a term not 

exceeding two years, or to both. 

The "responsible person" for the TMO is the Chief Executive, but in Article 32 (8) it 
states: 

(8) Where an offence under this Order committed by a body corporate is proved to have 
been committed with the consent or connivance of, or to be attributable to any neglect 
on the part of, any director, manager, secretary or other similar officer of the body 
corporate, or any person purporting to act in any such capacity, he as well as the body 
corporate is guilty of that offence, and is liable to be proceeded against and punished 
accordingly. 

The Building Regulations 
Under The Building Regulations Approved Document 8 (Volume 2) incorporating 
Insurers Requirements for Property Protection it states in Appendix 8 Fire Doors item 2: 

All fire doors should be fitted with a self-closing device except for fire doors to 
cupboards and to service ducts which are normally kept locked shut and fire doors 
within flats (self-closing devices are still necessary on flat entrance doors). 

Fire Safety in Purpose Built Blocks of Flats 
This is a newly released guidance document, 151 August 2011, in Part C The law 
governing fire safety in blocks of flats it states: 

oo The FSO applies to all parts of a block of flats, other than within the individual 
flats. 

oo The FSO imposes duties on persons who may include freeholders, landlords, 
managing agents and contractors who maintain fire safety measures and those 
who carry out fire risk assessments. 

oo All fire safety measures must be adequately maintained. 
oo An offence is committed if inadequate fire safety measures place people at risk of 

death or serious injury in case of fire. 

lt then goes on the state in items 26.5, 26.6 and 29.2 (this last item has more to do with 
leaseholders and overlapping of the FSO with the Housing Act): 

A common contravention is the replacement of a self-closing, fire-resisting flat entrance 
door by a non-fire-resisting door or by a door that is not self-closing. This is a 
particularly serious contravention as it may place other residents at serious risk if a fire 
occurs in the flat in question. 
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There is no requirement under the Building Regulations for upgrading existing fire safety 
measures to current standards. However, existing non-compliances with the current 
Building Regulations must not be made any worse in the course of alterations or 
building works. 

The flat entrance doors are critical to the safety of the common parts in the event of a 
fire within a flat. The doors must be self-closing and afford an adequate degree of fire 
resistance. Where these doors are, under tenancy agreements, the responsibility of the 
freeholder, the FSO and the Housing Act may both be used to address deficiencies, but, 
in many cases, it will be the FSO that is more appropriate to apply. 
In the case of many existing leasehold flats, the responsibility for maintenance of the flat 
entrance doors rests with the residents. In this case, the freeholder's power to arrange 
for defects to be rectified may be limited or non-existent, making enforcement action on 
the freeholder inappropriate. 
Under these circumstances, the residents might be regarded as other persons having 
control of premises (as defined by Article 5(3) of the FSO), with a duty to ensure the 
adequacy of the flat entrance doors. However, use of powers under the Housing Act 
may be a more appropriate and better defined route to achieving compliance with the 
FSO. In new leases, ideally the freeholder should retain control over all flat entrance 
doors. 

Conclusion 

I would advise that self closing devises where fitted to a flat entrance door located in a 
protected staircase or a protected corridor should not be removed because the existing 
situation is being made worse, a Building Regulations term, and by removing the self 
closing devise you could be "placing one or more relevant persons at risk of death or 
serious injury in the case of a fire". 
There are alternative solutions to removing the self closing device from the flat entrance 
door, if you would like me to attend a meeting with the providers of the doors or with 
yourselves please instruct me. 

The above is a personal view only and a definitive answer can only be given by a court 
of law, but I have undertaken the role of an enforcement officer for the FSO and carried 
out legal proceedings against owners/occupiers of premises. I would recommend that 
you seek legal opinion from your solicitors and that your insurers are contacted for their 
opinion, because by removing the self closing devices this could affect clauses of the 
buildings insurance. If you so wish the enforcing authority for the FSO, London Fire and 
Emergency Planning Authority (LFEPA) could be contacted for their opinion. 

Please feel free to contact me if you require any further assistance, 

Yours Sincerely 

Carl Stokes 

Cc Abigail Acosta 
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